Plošča v spomin na pogumno dejanje pred dobrimi 20 leti

Grabrovec - Z odkritjem spominske plošče na domačiji Jakljevičevih na Grabrovcu nad Metliko je Veteransko združenje Sever zaključilo z obeleževanjem tajnih skladišč, ki so jih imeli takratni miličniki pred in med osamosvojitveno vojno na domovih ljudi, ki so jim zaupali. Na Dolenjskem in v Beli krajini so odkrili 13 tovrstnih plošč, od tega v Beli krajini štiri, a na območju Policijske postaje Metlika je plošča, ki so jo odkrili danes, edina.

Na slovesnosti, ki jo je povezovala Brigita Petric, so navzoče pozdravili metliški župan Darko Zevnik, predsednik veteranskega društva Sever za Dolenjsko in Belo krajino Borut Likar, predsednik združenja Sever Miha Molan, nekdanji komandir Postaje milice Metlika Andrej Šenica ter predstavnik organizacijskega odbora za prireditev Mladen Desnica. Šenica in nekdanji vodja varnostnega okoliša Božo Špoljar sta tudi odkrila spominsko ploščo. Gospodar Tone Jakljevič je ob tem dejal, da je hiša njihove družine "na razpolago domovini, naša domovina je le ena in naša domovina je Slovenija".

V kulturnem programu so nastopili člani metliške folklorne skupine Ivan Navratil, oktet Vitis, trobilni kvartet Policijskega orkestra in pevec Matjaž Mrak ter Katja Jakljevič na diatonični harmoniki.

Z odkritjem plošče so hkrati počastili tudi dan državnosti, ki pa ga bodo v metliški občini praznovali tudi jutri ob 17. uri v Dragomlji vasi, združili pa ga bodo s slovesnostjo ob 90-letnici tamkajšnjega Prostovoljnega gasilskega društva. Proslava ob dnevu državnosti bo jutri ob 10. uri tudi na Smuku v semiški občini. Ob 17.30 pa bo prireditev ob dnevu državosti še v črnomaljski Jurjevanjski dragi, nastopila pa bo Godba na pihala Črnomelj.

Vir:DolenjskiList.si

Comments are closed.