Praznovanje jubileja ob jaslicah

Na štefanovo je družina Jakljevič iz Grabrovca pri Metliki združila praznovanje dveh pomembnih dogodkov na svoji domačiji: ob 10-letnici delovanje turistične kmetije so blagoslovili tudi jaslice, ki privabljajo k ogledu obiskovalce ob blizu in daleč.

Jakljevičeva kmetija obsega dobrih 18 hektarjev zemlje, ki je večinoma na območju, kjer živijo danes. Zato je želja po preselitvi kmetijskega gospodarstva segala že v prejšnje rodove, uresničila pa se je leta 1986. Po izgradnji potrebnih gospodarskih objektov se je iz strnjenega naselja Grabrovec na novo lokacijo preselila še družina. Glavni dejavnosti Jakljevičevih sta vsa leta vinogradništvo in živinoreja.

Želja po opravljanju turistične dejavnosti je v mislih zakoncev Tanje in Toneta tlela veliko prej, preden so bili ustvarjeni pogoji za opravljanje te dejavnosti. »Ves čas smo potiho razmišljali tudi o turistični ponudbi, kjer bi lažje in bolje prodali tudi svoje pridelke. To odločitev smo lažje sprejeli, ko žena Tanja po rojstvu tretje hčerke ni dobila zaposlitve, pa tudi očetu in mami so začele vidno pojemati moči,« je ob praznovanju povedal mož Tone. Začeli so z zbiranjem dokumentacije za obnovo in dograditev zidanice, zgrajene leta 1927, 1. maja 2002 pa so začeli z delom. »Dan za dnem so brneli stroji, delavci pa so se menjavali pri različnih delih. Že naslednje leto po martinovem je bila jedilnica v takem stanju, da smo lahko sprejeli prve goste. Do konca leta 2004 smo dokončali tudi nastanitveni del in danes imamo na voljo dvorano za 60 ljudi ter dva apartmaja in sobo, v katerih lahko prenoči 12 gostov,« o razvoju turistične kmetije pove Tanja, pred leti zmagovalka izbora mlade kmetice leta.

»Mogoče smo tudi sami na začetku malo skeptično gledali na prenočišča, vendar smo danes veseli in zadovoljni, da smo se odločili tudi za nastanitveni turizem. Novim zahtevam smo prilagodili tudi kmetijsko dejavnost, pridelujemo več zelenjave, govedo pa so zamenjali ovce, perutnina in prašiči. Povečali in obnovili smo vinograd še z večjim številom trsov sortnega izbora. Imamo dva hektarja vinograda, na katerih rastejo trte sauvignona, traminca, laškega rizlinga, kraljevina in kernerja med belimi sortami in modre frankinje, žametne črnine, zweigelta, portugalke in šentlovranke med rdečimi,« pripovedujeta zakonca.

»Z ženo Tanjo pa naju še posebej veseli, da pri delu na kmetiji, predvsem pa v turizmu vse več pomagajo tudi hčerke Anja, Urška in Katja, ki našim gostom rada zaigra na harmoniko,« svoja dekleta ponosno pohvali oče Tone. »Delo, ki ga opravljamo, ni lahko, je pa lepo, če ga delaš z dušo in srcem. V času delovanja smo spoznali veliko dobrih in prijaznih ljudi, navezali veliko stikov in veseli smo, da se ljudje radi vračajo. Prihajajo domači in tuji gosti in vseh smo veseli, radi se pogovarjamo z njimi in spijemo kozarec vina, ki ga pri nas nikoli ne zmanjka,« svoje delo opisujeta Jakljevičeva.

Bela krajina, kjer je turistična kmetija Jakljevičevih, ponuja različne možnosti za obiskovalce in turiste z najrazličnejšimi željami. To potrjujejo tuji gostje, ki nameravajo tam ostali noč ali dve. Ko pa spoznajo lepote, prijaznost in gostoljubnost ter čisto naravo, svoje počitnikovanje podaljšajo. Svoje vtise radi strnejo tudi v knjigi vtisov, v kateri je veliko različnih pisav pa tudi jezikov. »Ljudje ne zahtevajo veliko, da so zadovoljni, le lep nasmeh in prijazno besedo ter pozitivno energijo. Če pa jim poleg ponudimo še domačo hrano in kozarec domačega vina, belokranjca in metliške črnine, je njihovo počutje še toliko prijetnejše. »Da po začrtani poti uspešno hodimo, potrjujejo tudi obiski domačinov, ki pri nas z veseljem praznujejo najrazličnejše obletnice, birme in druge pomembnejše dogodke,« sta ob praznovanju povedala zakonca in se zahvalila vsem, ki so jih že ali jih še nameravajo obiskati, z obljubo, da se bodo še naprej trudili po svojih najboljših močeh.

Zbrani so si ogledali tudi jaslice, ki so jih tretjič zapored postavili na terasi turistične kmetije. Ta je poleti polna gostov, pozimi pa sameva, zato so se odločili popestriti zimsko dogajanje. Jaslice so pred vremenskimi nevšečnostmi zaščitene s streho, zamisli o postavitvi pa nastajajo sproti, zato so vsako leto nekoliko drugačne in večje. Za vse, ki vas bo pot vodila proti Beli krajini, si lahko jaslice v Grabrovcu ogledate do svečnice.

Vir:Kmečki glas

Comments are closed.